Wil jij ook een EU-dronebewijs zodat je kunt rondvliegen in de Europese Unie? Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Het bewijs is afhankelijk van het type waarmee je vliegt. Er is een basiscertificaat waar je mee mag vliegen over bebouwing in subcategorieën A1 en A3. Ook mag je vliegen met drones zonder Cx label vanaf 2 kilogram tot 25 kilogram. Je moet wel op 150 meter afstand blijven van mensen en bebouwing. Het aanvullende certificaat is geldig wanneer je vliegt in subcategorie A2 als het geen Cx-label heeft en als het 500 gram tot 2 kilogram is.
Hoe ziet het EU-dronebewijs examen eruit?
Voor het A1 en A3 examen maak je zelfstandig 40 meerkeuzevragen bij een EU-dronebewijs. Wil je graag het aanvullende certificaat A2 behalen, dan maak je 30 meerkeuzevragen. Mocht je het niet gehaald hebben, dan kun je binnen de abonnementsperiode oneindig gratis herkansen. Bij een A2 examen is dit anders, daar moet je voor een herkansing €75,- euro betalen. Mocht je een eigen drone hebben dan is het ook verplicht om bij het EU-dronebewijs een WA-verzekering af te sluiten. Beide examens kun je leren in een digitale leeromgeving zodat je niet naar een locatie hoeft te gaan. Dat is nog eens fijn!
Is een bewijs verplicht?
Als je als piloot een van de opleidingen hebt afgerond kun je het officiële EU-Dronebewijs aanvragen bij het RDW. Ben je ook eigenaar van een drone, dan moet je je als exploitant bij het RDW melden. Uiteindelijk krijg je dan een vliegbewijs en een exploitantennummer. Echter zijn er een aantal veranderingen waardoor het verplicht is om een bewijs te hebben dat je mag vliegen. Deze verandering is ingegaan per 31 december 2020. Je kunt dan legaal vliegen met een drone in de hele Europese Unie.