loading...

Drone foto’s en video’s doen waar je rekening mee moet houden

2 minuuts, 48 tweedes Lees

Drone foto’s en video’s doen waar je rekening mee moet houden

Hoe begin ik als beginner in de wereld van de luchtfotografie? Waar moet ik rekening mee houden, zowel technisch als juridisch?

Spectaculaire panoramische en luchtfoto’s van bezienswaardigheden, evenementen of landschappen waren tot voor kort alleen beschikbaar voor goed uitgeruste professionele fotografen met helikopters. Sinds de technische ontwikkeling steeds kleinere en meer betaalbare apparaten heeft opgeleverd, is het gebruik van multicopters – vaak drones of quadcopters genoemd – ook toegankelijk geworden voor technisch ingestelde amateurfotografen.

Precies op de foto

Ongebruikelijke uitzichten vanuit vogelperspectief zijn de nieuwe trend in de buitenfotografie. “Net als bij het juridisch gevoelige genre van de straatfotografie zijn er bij het gebruik van camerabeelden een aantal zaken waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat visueel genot geen juridisch grijs gebied wordt”. Aangezien de exploitatie van kleinere drones voor zuiver recreatieve doeleinden in Nederland als model vlucht wordt gecategoriseerd, gelden de overeenkomstige wettelijke voorschriften: Daarom is een speciale aansprakelijkheidsverzekering nodig en mogen de op afstand bediende vliegtuigen niet overal opstijgen. Officiële no-fly zones bestaan meestal op algemeen toegankelijke plaatsen en instellingen, in de buurt van luchthavens en in drukke gebieden. In veel steden mogen drones alleen in aangewezen gebieden vliegen. De verspreiding van dronefoto’s of video’s is eveneens problematisch. Als je bijvoorbeeld dronebeelden wilt maken voor een bruiloft lees dan dit interessante artikel.

De foto deskundige adviseert: “Wie luchtfoto’s wil maken van gebouwen in de openbare ruimte, moet zeker vertrouwd zijn met de voorschriften voor de zogenaamde panoramische vrijheid en het perspectief van de voorbijgangers. Zodra het wettelijke kader is geïnternaliseerd en de werking van de zorgvuldig geselecteerde multicopter is geregeld, wordt de fotografische uitdaging echter toegevoegd.

Tips voor geweldige shots met je drone

Met zijn volledig nieuwe beeldtaal verovert dronefotografie momenteel een groeiend publiek dat de mooiste beelden van de gemeenschap viert op platforms zoals het Dronestagram. Vooral de beelden vanuit een verticale hoek boven het te fotograferen object dagen oude kijkgewoontes uit. Maar hoe lukt het met zulke beelden?

“Ongebruikelijke gezichtshoeken maken multicopter foto’s zo bijzonder; foto’s van grote hoogte of verschillende hoeken verbreden bijvoorbeeld de horizon van de eigen waarneming op een spannende manier”, zegt Schmidt. Voor beginners in de dronefotografie is de juiste locatie belangrijk: als de wendbare besturing van de techniek nog niet volledig in orde is, moeten nieuwkomers eerst oefenen op een zo vrij mogelijke plek waar geen obstakels zoals smalle huizen, elektriciteitskabels of vogels het plezier van de foto bederven. Maar zelfs voor professionals in de luchtfotografie is het essentieel om de weersverwachting te volgen! Anders zullen regen en storm je techniek en zenuwen onnodig belasten. Een nieuwe

De juiste camera

Nieuwe perspectieven vereisen een nieuwe kennismaking met de cameratechniek: Welke cameramodus ondersteunt bijvoorbeeld welk motief? De groothoek is geschikt voor panorama’s, maar welk effect heeft de scherptediepte op bijvoorbeeld landschap opnames of de belichtingswaarde voor schaduwrijke architectuur? De tip van de foto-expert: “Probeer het eens! Door de combinatie van verschillende instellingen vinden zelfs beginners spannende mogelijkheden, bijvoorbeeld hoe de beweging van drones in beeldsequenties werkt”.

Voor bijzonder gepassioneerde fotografen is er speciale apparatuur voor drones beschikbaar, waaronder belichtingsapparatuur voor succesvolle nachtopnames of geavanceerde constructies voor beeldstabilisatie. Deze zogenaamde gimbals compenseren de vliegbewegingen van de multicopter, zodat de camera optimaal kan scherpstellen – een investering die voor professionele luchtfotografen echter meer de moeite waard is.

 

 

Gerelateerde blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *